Hoe moet je in/uitvoegen op de snelweg?

Invoegen en uitvoegen op de snelweg

Invoegen op de snelweg

Kijk van afstand hoe druk het is. Kijk voor, binnenspiegel, voor, linker buitenspiegel en over je linker schouder. Zorg voordat je gaat invoegen dat je even hard rijdt of iets harder dan de bestuurders op de snelweg. Het liefs maximum snelheid waar het mogelijk is!

Geef pas richting aan als je kunt opschuiven (dus nadat je volledig gekeken hebt!) Je mag geen richting aangeven indien er iemand met hogere snelheid aankomt rijden. Als je snelheid vrijwel gelijk is mag je wel richting geven om ruimte te vragen.

Zorg dat je zo snel mogelijk naar de maximum snelheid gaat. Dus schakelen het liefs tussen 3000 toeren en 3500 toeren, maar niet te hoge toeren maken (denk aan de rode cijfers) of te vroeg door schakelen.

Hou iedereen om je heen in de gaten en kijk waar er ruimte is om eventueel uit te wijken als het nodig mocht zijn. Dus regelmatig in je spiegels & over je schouders kijken!

Ga nooit opschuiven als er iemand met een hogere snelheid aan komt of vlak achter een bestuurder! Kijk dus goed in je binnenspiegel, linker buitenspiegel en over je linker schouder.

Zorg dat je nooit te lang naast iemand blijft rijden als je wilt invoegen! Beter is schuin voor of achter iemand te rijden zodat je wel kunt invoegen!

Kijk tijdens het opschuiven nog een keer kijken naar voren, in je binnenspiegel, voren, linker buitenspiegel en over je linker schouder. Om zeker van te zijn dat je niemand gemist hebt of dat iedereen om je heen jou ruimte geeft om in te voegen.

Na het invoegen voldoende afstand houden! Houdt 2 seconde afstand als je de remlichten van de 2e auto voor je kunt zien. Houdt 3 seconde afstand indien je dat niet kunt zien (bijvoorbeeld als je achter een vrachtwagen of een busje rijdt).

Bij file meer afstand houden tijdens het stoppen en het verkeer waarschuwen met je alarmlichten!

 

Stappenplan invoegen:

Stap 1
Route plannen door de streepjes te volgen van het begin tot zover mogelijk. Door de lantaarnpalen te volgen kun je nog veel verder naar voren kijken om je rijroute te plannen.
Stap 2
Kijk en beoordeel hoe druk het is en bepaal hoe snel je snelheid moet maken. Door hogere toeren te maken kun je veel sneller optrekken en de maximum snelheid bereiken. Schakel bijvoorbeeld pas door tussen de 3500 en 4000 toeren.
Stap 3
Kijk tijdig tijdens het snelheid maken in je binnenspiegel, linkerbuitenspiegel en over je linker schouder om te bepalen wie er achter je of naast je rijdt en met welke snelheid ze naderen.
Stap 4
Beoordeel ruim voor de blokmarkering wie er op de hoofdrijbaan aan komt, waar er ruimte is om in te voegen en met welke snelheid de bestuurders aankomen.
Stap 5
Zorg dat je snelheid gelijk is aan de bestuurders op de hoofdrijbaan en dat je schuin voor of achter iemand rijdt. Als de afstand gelijk blijft dan rijdt je even hard en kun je gaan invoegen nadat je nog een keer gekeken hebt in je binnenspiegel, linkerbuitenspiegel en over je linkerschouder.

Veel gemaakte fouten bij het invoegen:

 • Te snel kijken en niet bewust waarnemen wat je gezien hebt.
 • Korte afstand achter een vrachtwagen blijven rijden.
 • In iemands dode hoek gaan rijden.
 • Naast iemand blijven rijden en niet kunnen invoegen.
 • Invoegen zonder over de linkerschouder te kijken.
 • Invoegen zonder in de binnenspiegel gekeken te hebben.
 • Met lage snelheid invoegen.
 • Geen maximum snelheid rijden na het invoegen
 • Niet in halen maar achter een vrachtwagen blijven rijden. Niet besluitvaardig zijn, zicht is slecht.
 • Sturen terwijl er een auto naast je rijdt.
 • Sturen terwijl er een sneller voertuig aankomt. Dus nog niet even hardt rijden als de bestuurders op de hoofdrijbaan.
 • Bij 2000 toeren te vroeg doorschakelen naar een hogere versnelling waardoor je niet snel
  genoeg snelheid kunt maken.

Uitvoegen op de snelweg

Stappenplan uitvoegen:

Stap 1
Op ongeveer 300 meter afstand mag je al richting geven naar rechts om aan te geven dat je gaat uitvoegen. Kijk voor het richting aan te geven wel in je binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder om te beoordelen wie er achter en of naast je rijdt en met welke snelheid ze aankomen.
Stap 2
Zodra je de blokmarkeringen ziet en de dubbele lijn vlak voor de uitvoegstrook begin je met nog een keer beoordelen of je veilig kunt sturen naar rechts. Kijk daarom voor het sturen nog een keer in je binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over je rechterschouder. Schuif zoveel mogelijk met de zelfde snelheid aan het begin van de blokmarkeringen op om te voorkomen dat de bestuurders achter je eerder uitvoegen en jouw rechts voorbij willen gaan.
Stap 3
Kijk tijdens het uitvoegen of er nog bestuurders op het laatste moment willen uitvoegen.
Stap 4
Probeer in te schatten hoe scherp de bocht is en pas je snelheid aan door voldoende af te remmen en eventueel terug te schakelen voor de bocht.
Stap 5
Zet je richtingaanwijzer pas uit na het einde van de blokmarkeringen en als voorbij de laatste pijl bent.

Veel gemaakte fouten bij het uitvoegen:

 • Onnodig snelheid verminderen door gas los te laten of af te remmen.
 • Uitvoegen zonder te kijken in de binnenspiegel, rechterbuitenspiegel en over de rechterschouder.
 • Te dicht achter een voertuig rijden tijdens het uitvoegen.
 • Te ver achterom kijken waardoor de stuur ook mee gaat.

Tips bij het uitvoegen

 • Geef tijdig (300 meter van te voren) richting aan naar rechts, maar wel nadat je gekeken hebt naar voren, in je binnenspiegel, voren, rechter buitenspiegel en over je rechter schouder.
 • Kijk voor dat je uitvoegt nog een keer of het veilig is om op te schuiven!
 • Hou je richtingaanwijzer aan zolang je links naast je blokjes ziet. Na de laatste pijl houden de blokjes op en dan zet je het knipperlicht uit.
 • Schakel altijd voor de (scherpe) bocht naar de juiste versnelling (meestal 3e of 4e versnelling). Laat tijdens het remmen je koppelingspedaal voor de bocht weer opkomen zodat je ook op de motor afremt en controle over het voertuig hebt.
 • Hou tijdens het uitvoegen iedereen om je heen in de gaten
 • Bij file meer afstand houden tijdens het stoppen en het verkeer waarschuwen met je alarmlichten!

 

Let op! Tijdens het examen:

 • Durf in te halen als het mogelijk is om vlot naar de maximum snelheid te gaan!
 • Ga niet na het inhalen, naast een invoeg gedeelte terug opschuiven naar de rechter strook, als er auto’s zijn die willen invoegen!

 

Uitlegvideo in/uitvoegen:

 

Wil jij ook goed leren in/uitvoegen op de snelweg? Dan ben je bij SafetyDrivers aan het juiste adres! Al meer dan 20 jaar ervaring als rijschool. Neem contact op via de onderstaande button.

Hulp nodig?