De vakantie komt eraan, hoe vervoer je huisdieren veilig in de auto?

 

De zomervakantie staat voor de deur! Wil je met je hond in de auto voor bijvoorbeeld een ritje naar het bos of op autovakantie? Als je hond dit van jongs af aan heeft geleerd, vindt hij dit waarschijnlijk geen probleem. Maar wat is eigenlijk de meest veilige manier om je hond in de auto te vervoeren? En welke regels bestaan er? In deze blog geven we je tips voor het veilig vervoeren van je huisdier in de auto.

 

Wat zijn de regels om je hond in de auto te vervoeren?

Het zal je misschien verbazen, maar voor het vervoeren van je hond in de auto bestaan geen regels in Nederland. Natuurlijk moet je er wel op letten dat je hond geen gevaarlijke situatie veroorzaakt. Dat wil zeggen een gevaarlijke situatie voor jou als bestuurder, je hond zelf en andere weggebruikers. Het komt vaak voor dat baasjes hun hond los op de achterbank of voorstoel vervoeren. Dat kan voor gevaarlijke situaties zorgen, bijvoorbeeld als je hond ergens van schrikt. Voor het behoud van veilig verkeer is het belangrijk om je hond daarom altijd op een veilige manier te vervoeren.

 

Hoe vervoer je een hond veilig in de auto?

Je kunt je hond op verschillende manieren in de auto vervoeren. In de kofferbak, op de achterbank en zelfs op de voorstoel. Maar welke manier is het meest veilig? 

 

Je hond op de voorstoel van de auto vervoeren

Je hond op de voorstoel van een auto vervoeren is de minst veilig manier. Voorkom dit daarom het liefst. Kan het niet anders? Zet je hond dan in ieder geval nooit los op de voorstoel in de auto, maar zorg dat je hem vastmaakt met een hondengordel. Als je een klein huisdier hebt, is het handig om te investeren in een autostoel speciaal voor huisdieren. Deze autostoelen zijn ontworpen om huisdieren veilig en comfortabel te vervoeren. Ze zijn er in verschillende maten en modellen en zijn vaak voorzien van een riem, zodat je huisdier goed vastzit. Een hondengordel is een riempje dat je in de normale gordel kunt klikken en aan het tuigje van je hond vast kunt maken. Het is erg belangrijk dat je de gordel aan het tuigje vastmaakt en dus niet aan de halsband. Als je hard moet remmen, krijgt je hond een ruk van de riem. Je kunt je je vast wel voorstellen wat er dan gebeurt. 

Je hond op de achterbank van de auto vervoeren

Het is al een stuk veiliger om je hond op de achterbank van je auto te vervoeren. Om de autobekleding een beetje netjes te houden, kun je kiezen voor een hondenstoel of een autokleed voor de hele achterbank. Ook voor het vervoeren op de achterbank is het belangrijk dat je je hond met een hondenriem vastzet. 

Je hond in de kofferbak van de auto vervoeren

De kofferbak is de meest veilige manier om je hond in de auto te vervoeren. Een bench is de meest veilige oplossing. Als je een wat groter huisdier hebt, is het verstandig om een bench te gebruiken tijdens het vervoer. Een bench biedt niet alleen bescherming bij een ongeluk, maar voorkomt ook dat je huisdier door de auto springt tijdens het rijden. Let op dat je huisdier genoeg ruimte heeft in de bench en dat deze goed vaststaat in de auto. Liever geen bench in je kofferbak? Dan is het verstandig om een hondenrek tussen de kofferbak en de achterbank te plaatsen. Zo heb je toch een scheiding en kun je je hond veilig in de auto vervoeren. Je hond in de kofferbak vervoeren neemt de meeste ruimte in. Dat lijkt bij een autovakantie misschien iets minder handig, maar het is wel de veiligste optie. En dat is wel zo belangrijk bij een lange rit. 

 

Maak het vervoer leuk

Het is belangrijk om het vervoer voor je huisdier leuk te maken. Zorg voor afleiding tijdens het rijden, bijvoorbeeld door een speeltje mee te nemen. Daarnaast is het goed om je huisdier te belonen na afloop van de rit. Geef bijvoorbeeld een lekker koekje of maak een wandeling samen.

 

Tot slot

Het vervoeren van je huisdier in de auto vraagt om de nodige planning en voorbereiding. Het is belangrijk om te investeren in de juiste autostoel of bench en te zorgen voor een veilige gordel. Daarnaast moet je erop letten dat je huisdier zich comfortabel voelt en regelmatig rust krijgt. Door aandacht te besteden aan het vervoer van je huisdier, zorg je voor een veilige en prettige rit voor jullie beiden en voor veilig weggebruik. Het geeft een hoop vrijheid om je hond in de auto mee te kunnen nemen. Een fijne en veilige reis met je huisdier gewenst! 

 

 

Hulp nodig?