Snorfietsers verplicht helm op

Snorfietsers verplicht helm op

Vanaf 1 januari 2023 is het dragen van een helm op een snorfiets verplicht. Ook eventuele passagiers moeten vanaf dan een helm op. Deze verplichting is ingesteld om het aantal slachtoffers onder snorfietsers te verminderen, want zij zijn extra kwetsbaar in het verkeer.

Met de campagne ‘Helm op’ wijst het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat snorfietsers en hun passagiers op de helmplicht per januari en dat zij anders een boete van €100,00 riskeren.

De theorie-examens bromfiets bij het CBR voldoen vanaf 1 januari 2023 aan de nieuwe wetgeving. Enkele examenvragen zijn aangepast. Ook hebben ze ruim 150 afbeeldingen die ze gebruiken in de theorie-examens voor de auto, motor en bromfiets zo aangepast dat deze kloppen met de helmplicht per 1 januari 2023. Maandelijks neemt het CBR circa 7.000 theorie-examens en 3.500 praktijkexamens voor de bromfiets af.

Snorfietsers zijn kwetsbaar in het verkeer. Om het aantal (dodelijke) slachtoffers onder snorfietsers terug te dringen is het vanaf 1 januari 2023 verplicht om als bestuurder en bijrijder en goedgekeurde helm te dragen. De snorfiets mag maximaal 25 km per uur rijden, rijdt op het fietspad en is te herkennen aan een blauwe kentekenplaat.

Draag vanaf 1 januari een helm op je snorfiets. Dit is beter voor je eigen veiligheid (en die van je passagier) en je voorkomt een boete van €100.

Wist je dat

  • Je kan kiezen welke goedgekeurde helm je draagt? Je kan kiezen voor een brom/motorfietshelm of een speed-pedelec-helm.
  • Een goedgekeurde brom/motorfietshelm is te herkennen aan een cirkel met de hoofletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. De in Nederland goedgekeurde helmen krijgen het cijfer 4. Alle in de EU-goedgekeurde helmen voldoen.
  • Een goedgekeurde speed-pedelec-helm is voorzien van een markering overeenkomstig NTA 8776:2016.
  • Er zijn 800.000 snorfietsen en 23 miljoen fietsen in Nederland.
  • Jaarlijks vallen er tussen de 30 en 40 dodelijke verkeerslachtoffers en honderden (zwaar) gewonden onder de snorfietsers (en bromfietsers).
  • De snorfiets wordt door 62% dagelijks of meerdere keren per week gebruikt.
  • De snorfiets wordt in 46% gebruikt voor sociale/ recreatieve doeleinden.
  • Een kwart van de snorfietsers rijdt nooit op de fiets en 1 op de 7 nooit met de auto.

Meer informatie over de campagne ‘Helm op’ staat op www.komveiligthuis.nl/helm-op.

Hulp nodig?